Konsthandlare Arno Katzorek, Strandgalleriet, med sin fru May Kondo.

Strandgalleriet

Lättare att sälja dyr konst än billig

– Konst ska alltid köpas med hjärtat, själv har jag en målning hemma som jag köpte för 75 francs i Paris för många år sedan, som jag aldrig skulle göra mig av med.
Konsthandlare Arno Katzorek, som sedan drygt 20 år driver Strandgalleriet på Strandvägen 5B, är en välkänd profil i Stockholms konstvärld. Hit kommer de rika och berömda, här är det självklart att både se och synas och kändisfaktorn på vernissagen är hög.
Och en helt vanlig vardag kan kända personligheter som till exempel skådespelaren Jan Malmsjö titta in bara för en liten pratstund.

Jolinutställning på Strandvägen

– Jag har fyra – fem utställningar per år, och vi specialiserar oss på Matisse-eleverna som Sigrid Hjertén, Isaac Grünewald och framför allt Einar Jolin.
Jolin, som är en av Arno Katzoreks personliga favoriter, är vårens stora begivenhet på galleriet på Strandvägen. 
Även samtida konst av kända konstnärer finns hos Arno Katzorek. Men det är enbart konstnärer, som säljer bra som visas.

Kända konstnärer är en säker investering

– Att ställa ut hos mig kostar cirka 35 000 kronor i veckan och sen 10 procent av försäljningssumman ovanpå det.
Och att det finns kunder, det vet Arno Katzorek, som har ett stort nätverk med konstintresserade kunder.
– Det är faktiskt lättare att sälja en målning för 150 000 kronor än att sälja ett konstverk för 15 000 – 20 000 kronor. Mina kunder vet att en dyr målning av en känd konstnär – det är en investering på sikt. Annan, billigare konst, vet man inte hur den står sig prismässigt.

Läs mer om Strandvägens kultur

Nobelparken – den gröna oasen i slutet av Strandvägen

Nobelparken ligger längst bort på Strandvägen. Det är en fin liten park som är väl värd ett besök för både stockholmare och turister. Här finns ett exemplar av nästan alla träd som växer i Sverige och parken ingår i Nationalstadsparken.

Nobelparken ligger vackert längst vattnet och fick sitt namn efter ett Nobelpalats som aldrig byggdes.

Hovstallet har gamla traditioner

Mitt i centrala Stockholm, strax intill Dramaten och alldeles intill den brusande trafiken på Strandvägen ligger Hovstallet. Hovstallet är ett levande kulturarv som funnits i Stockholm ända sedan det grundades av Gustav Vasa, 1535.
Egentligen är det inte bara ett stall utan ett helt kvarter, som passande nog har namnet Kusen!

Djurgårdsbron

När den stora världsutställningen invigdes av kung Oscar II i maj 1897 på Djurgården, då fanns den nya Djurgårdsbron också på plats. Det behövdes en bred bro med plats för många människor eftersom utställningen lockade mycket folk.

Den vackra bron väckte beundran och människor stannade till mitt på bron för att se de stora utställningsbyggnaderna som tornade upp sig på Djurgårdssidan.