Strandvagen 5A

Strandvägen 5a/Bodarna 11 byggdes 1902-1904 av byggherre Magnusson och Löwenadler. Det var de kända arkitekterna G. Hagström och F. Ekman som fick uppdraget att rita huset. Eftersom huset satt ihop med de andra i kvarteret hade staten som krav, att fasaden skulle ha en enhetlig form utåt. Därför blev Strandvägen 1-3, Strandvägen 5A och Strandvägen 5B en 127 meter lång fasad och en mycket präktig förstabyggnad på Strandvägen. Byggnaden uppfördes däremot väldigt sent jämfört med andra husen som låg i närheten av det. Anledningen till detta är att man förtöjde hamnbåtarna här samt hade deras lagerbodar på denna plats. Det är därifrån de har fått kvartersnamnet Bodarna. Byggmästare till denna gedigna byggnad är J. Sandberg från skånska Cementgjuteriet, idag känt som Skanska.

Fasaden är gjorda av sten och sprutputs med färger som gick i ljusgrått och gulbrunt. Huset är gjort i jugend- och barockstil, inspirerad av Drottningholms slott. Det finns väldigt mycket balkonger, burspråk, torn och utsmyckningar i fasaden. Formerna är bulliga och mjuka medan materialen endast håller sig till sten och puts med undantag för smidesgaller på balkongräcken. Dekorerna består av små änglar och barn, bladverk och rosetter. På baksidan av huset fanns bodar, verkstäder och stall som tillhörde huset men de togs bort under senare och byggdes om till mindre lägenheter.

Strandvägen 5A är mittenhuset och blir därför det centrala i byggnaden. Arkitekterna har valt att lägga på ytterligare en våning på mittenpartiet vilket gör att Strandvägen 5A utmärker sin del av byggnaden. Upphöjningen i taket framhävs av två kanttorn. Det finns ytterligare ett torn i mitten av upphöjningen med valvbågar som utgör en utkiksplats. Under tornet går ett burspråk ut som har en uthuggen balkong med en stor uthuggen utsmyckning. Balkongen är i sten vilket var väldigt ovanligt på den tiden då det tog mycket arbete att hugga ut den.

Porten har ett unikt arbete bakom sig. Ovanför dörren är en liten balkong i grekisk renässansstil placerad. Balkongen är tillräckligt stor för att man ska kunna stå och avnjuta utsikten över porten och den förseglas med glasfönster och dörr baktill. I överkant börjar burspråket direkt efter valvet över balkongdelen, vilket även ger ett regnskydd för både balkong och port. De uthuggna dekorationerna som finns i underkant på burspråket går ihop med dekorationerna i överkant på porten. Två män är gestaltade på varsin sida om porten och de är utformade så att det ser ut som att de håller upp balkongen. Över dessa män sitter ett barn på var sida vid balkongräcket.

Bottenvåningen byggdes till butikslokaler och Svenskt Tenn flyttade in där redan 1924 och ligger där än idag. Det som började med ett samarbete mellan teckningslärarinnan Estrid Ericson och arkitekten Josef Frank kom att bli ett av Sveriges mest kända märken inom heminredning och design.

Källor:
Stockholms Stadsmuseums faktarum
"Stockholms Fasader 1875-1914" av Dag Hammarskiöld, Anita Theorell och Per Wästberg.
Kvarteret Bodarna på Wikipedia

Strandvägen 5A

Byggår: 1902-1904

Arkitekt: G. Hagström och F. Ekman

Byggherre: Magnusson och Löwenadler

Byggmästare: J. Sandberg

Intressanta personer i huset: 

Läs om fler fastigheter på Strandvägen

Strandvägen 1-3

Strandvägen 1-3/Bodarna 14 ritades av G. Hagström och F. Ekman som även ritade Strandvägen 5A och Strandvägen 5B som sitter ihop med denna fasad. De var tvungna att ha likadan exteriör enligt staten. Byggherre var Isak Hirsch och byggmästare var J. Sjöqvist från skånska Cementgjuteriet, idag känt som Skanska. J.

Strandvägen 5B

Strandvägen 5B/Bodarna 10 byggdes samtidigt som Strandvägen 1-3 och Strandvägen 5A 1902-1904. Anledningen till varför de byggdes samtidigt är för att de var tvungna att ha en enhetlig fasad enligt staten. När tomterna köptes upp var det Isak Hirsch som köpte allihopa. Han sålde sedan tomten 5A till Magnusson och Löwenadler samt Strandvägen 1-3 till Per Johan Sjökvist.

Strandvägen 7

Strandvägen7/Klippan 10-12 består av 3 olika fastigheter. De byggdes av byggherre J. Eriksson, ritades av den kända arkitektfirman Hagström och Ekman tillsammans med V. Bodin. Huset byggdes 1907-1912 och var därmed ett av de senare husen som byggdes. Fastigheterna A och B sitter ihop i ett hus och efter B finns djup förgård innan man möts av fastigheten där C finns.