Nobelparken – den gröna oasen i slutet av Strandvägen
Längst bort på Strandvägen, efter Djurgårdsbron, och precis mittemot där gatan gör en böj – där ligger Nobelparken. En park, som inte är så väl känd, men som är väl värd ett besök. Där finns både vackra strandpromenader och skogslandskap med barr- och lövträd.
Nobelparken som ingår i Nationalstadsparken och är ett arboretum, en plats där många olika arter av träd är planterade för att man ska kunna studera dem.
Hovjägmästarställe blev ambassad
Att placeringen blev just i slutet av Strandvägen har sin förklaring i att Skogsinstitutet fanns där. Den vackra byggnaden med ett torn är från början ett hovjägmästarställe från slutet av 1700-talet, och ombyggt 1856 – 1858.
Sedan ett par år inrymmer det vackra huset Israels ambassad.
Men den mest spektakulära byggnaden är den som aldrig blev byggd – Nobelpalatset. Numera är det bara namnet på parken och gatan intill, Nobelgatan, som har anknytning till Alfred Nobel.
Det var dåvarande stjärnarkitekten Ferdinand Boberg, som ritat bland annat NK, Waldemarsudde och Thielska Galleriet, som 1906 fick uppdraget att arbeta fram ett förslag till huset som skulle få namnet Nobelpalatset.
Mäktigt palats på klippan
Palatset skulle bli stort och framträdande och ligga på den högsta punkten, uppe på klippan i parken.
Ferdinand Boberg själv var full av entusiasm och ritade under fem år på ett ståtligt hus, som skulle resa sig över 20 meter upp från Djurgårdsbrunnsviken.
Men kritiken mot huset blev massiv. De som motsatte sig bygget tyckte att huset skulle bli för stort och för högt, och att det inte passade in i omgivningen.
Kända arkitekter kritiserade Boberg
Kända arkitekter som Ragnar Östberg, som är arkitekten bakom Stadshuset och Ivar Tengbom, som ritat bland annat Kreugers Tändstickspalats, kallade Bobergs plan för Nobelpalatset för osvensk och osund.
Alltså samma typ av invändningar som nuvarande Nobelstiftelsen fått för det planerade Nobelmuseet på Blasieholmen, nu mer än 100 år senare!
Sedan dess har Nobelparken fått lugn och ro, och är nu ett litet stycke vild natur alldeles intill storstadsbruset.
Namn: Nobelparken.
Adress: Där Strandvägen slutar. Namnet Nobelparken kommer från början av 1900-talet, när man planerade ett stort Nobelmusum i parken.
Värt att veta: Tillhör Nationalstadsparken och är ett arboretum, en studieplats för träd.
Parken har dels en mer vildvuxen del, dels fina promenadstråk som går längs Djurgårdsbrunnskanalen.