Kultur på Strandvägen

Strandvägen har en lång kulturhistoria med bland annat den vackra och varierade arkitekturen ända från Dramatens pampiga teaterhus vid Nybroplan bort förbi Djurgårdsbron till de sista portarna nära Oxenstiernsgatan och Linnégatan.

Här finns massor att se och uppleva för den kulturintresserade! 
Flera gallerier bjuder på konstupplevelser och på sjösidan finns kulturmiljöer med gamla skutor. Och glöm inte att lyfta blicken och beundra husens fasader med rika utsmyckningar och tinnar och torn. 
Välkommen till Stockholms vackraste kulturboulevard!

Galleri och showroom på strandvägen 5

Galleri Sebastian Schildt - galleriet som ger näring åt själen

Sebastian Schildt, en av Sveriges främsta silversmeder och designers, har ett galleri på Strandvägen 5. Galleriet är inte enbart ett showroom för Sebastians egen kollektion av bland annat smycken och de välkända silverkannorna. Det är även ett galleri och en mötesplats där andra konstnärer visar sina alster.

Nobelparken – den gröna oasen i slutet av Strandvägen

Nobelparken ligger längst bort på Strandvägen. Det är en fin liten park som är väl värd ett besök för både stockholmare och turister. Här finns ett exemplar av nästan alla träd som växer i Sverige och parken ingår i Nationalstadsparken.

Nobelparken ligger vackert längst vattnet och fick sitt namn efter ett Nobelpalats som aldrig byggdes.

Hovstallet har gamla traditioner

Mitt i centrala Stockholm, strax intill Dramaten och alldeles intill den brusande trafiken på Strandvägen ligger Hovstallet. Hovstallet är ett levande kulturarv som funnits i Stockholm ända sedan det grundades av Gustav Vasa, 1535.
Egentligen är det inte bara ett stall utan ett helt kvarter, som passande nog har namnet Kusen!

Djurgårdsbron

När den stora världsutställningen invigdes av kung Oscar II i maj 1897 på Djurgården, då fanns den nya Djurgårdsbron också på plats. Det behövdes en bred bro med plats för många människor eftersom utställningen lockade mycket folk.

Den vackra bron väckte beundran och människor stannade till mitt på bron för att se de stora utställningsbyggnaderna som tornade upp sig på Djurgårdssidan. 

Jugendpalatset vid Strandvägens början

Kungliga Dramatiska Teatern, även kallad Dramaten, har funnits vid Nybroplan sedan 1908. När teatern invigdes var det ett skrytbygge utan motstycke, bara det finaste och dyraste var gott nog. Själva bygget, vars slutnota var på drygt 6 miljoner kronor, finansierades till stor del av ett penninglotteri.

Galleri Helena med samtida konst

En gammal dröm verklighet, när ägaren Helena Olsson öppnade Galerie Helena på Strandvägen 17.

– När lokalen blev till salu kände jag direkt att den var rätt. Läget vid Strandvägen är det absolut bästa för ett konstgalleri.

Här visas samtida konst från erkända konstnärer, både separatutställningar och samlingsutställningar.

Kungliga Dramatiska Teatern, Dramaten, invigdes med Strindbergs pjäs Mäster Olof, 18 februari 1908. Under de drygt 100 år som teatern funnits har antalet scener utökats till sju och varje år besöks de olika scenerna av flera hundra tusen förväntansfulla personer.

Läs mer om Dramaten och teaterhusets spännande historia!