Sofia Silfverstolpe

Sofia började sin karriär på Strandvägen

Trots att Sofia Silfverstolpe är bosatt på Lidingö, känner hon sig riktigt hemma på Östermalm i Stockholm. Inte långt från Strandvägen är det många av konst- och antikhandlarna, som har sina butiker och uppe vid Östermalmstorg ligger designbutikerna lika tätt som silvergafflarna i Jan Ribbhagens skyltfönster.

– Och Strandvägen har jag en alldeles särskild känsla för, säger Sofia, när jag träffar henne på Café Linné på just Strandvägen. I början av 1990-talet arbetade jag extra på Lilla Bukowskis, som låg på Strandvägen 7, och där fick jag verkligen lära mig massor om antikviteter. Det fanns det mesta på auktionerna, som, på den tiden var riktiga slagauktioner – det var innan internet fanns. 

Populära skyltfönster

Var tredje vecka var det auktion med kontant betalning och där blandades föremål från gammal inredning med det riktigt moderna. Skyltfönstren ut mot Strandvägen var också ett naturligt stopp för alla som var ute och flanerade.

Numera är Sofia Silfverstolpe en känd profil i konst-och antikkretsar både i Sverige och internationellt.

Hon är generalsekreterare för Sveriges Konst- och Antikhandlarförening, www.konstantik.se, en sammanslutning där medlemmarna väljs in, och där kvalitetskraven är höga.

Föreningen står bakom den stora antikmässan Grand Antiques, som anordnas vartannat år på Nordiska museet i Stockholm, alldeles intill Djurgårdsbron och Strandvägen.

PR för hållbar utveckling

Sofia Silfverstolpe har också flera uppdrag med pr och information för olika designföretag, bland annat Gärsnäs, som har sitt showroom i samma byggnad som Sven-Harrys Konstmuseum i Vasaparken.

– Det är ett företag, som verkligen satsat på hög kvalitet och hållbarhet, långt innan alla talade om det, säger Sofia. Många av deras möbler finns i offentliga miljöer som Riksdagen, Kungens Jubileumsrum på slottet och flera viktiga bibliotek.

Ny entré till Livrustkammaren

Nu senast har Livrustkammaren på slottet fått ny gestaltning av möbelsnickaren och formgivaren Åke Axelsson. 

Tillsammans med sin kollega Li Pamp har Sofia Silfverstolpe mycket populära kurser genom SvD Accent, bland annat tillfällen när deltagarna under en dag blir guidade bland de mest kända antikaffärerna och designbutikerna. 

Sofia Silverstolpe

 

Bytte rostfritt mot silverbestick

Namn: Anna Ingrid Sofia Silfverstolpe

 

Ålder: 44 år.

 

Bor: På Lidingö tillsammans med sin man antikexperten Pontus Silfverstolpe och tre barn 5, 6 och 10 år.

 

Känd för: Sina gedigna kunskaper inom konst och antik och förmågan att kommunicera dem på ett lättillgängligt sätt.

 

Detta visste du inte om Sofia: Tröttnade till slut på att duka med rostfria bestick till vardags och silver till fest. Så det blev silverbestick till vardags också.

 

“Silver ska användas ofta och bara diskas med lite diskmedel och varmt vatten. Då oxideras det inte och man slipper putsa”.

 

 

 

 

 

Läs om fler Strandvägsprofiler

Estrid Ericson på Strandvägen 5 i Stockholm.

Estrid Ericson

När Estrid Ericson startade sitt företag Svenskt Tenn 1924 var en kvinnlig entreprenör och företagsledare fortfarande något mycket ovanligt. Men med den oslagbara kombinationen av kreativitet och ordning och reda blev Svenskt Tenn mycket framgångsrikt.

Det stora lyftet kom när Estrid Ericson började samarbeta med Josef Frank, en begåvad arkitekt från Österrike.

Ewy Rosqvist - legendarisk rallydrottning - på strandvagen.se.

Ewy Rosqvist

När Ewy Rosqvist trampade gasen i botten och besegrade 280 manliga rallyförare i Gran Premio-rallyt 1962 i Argentina, då häpnade en hel värld. De flesta hade trott att Ewy och hennes codriver Ursula Wirth bara fanns med som ett PR-trick från Mercedes.

Numera har Ewy bytt rallylivet mot cykelturer från hemmet på Strandvägen ut på Djurgården.

Ingrid Bergman bodde på Strandvägen i Stockholm.

Ingrid Bergman

Ingrid Bergman föddes för snart 100 år sedan och hennes barndoms kvarter var just Strandvägen.
Här, på nummer 3, hade hennes pappa Justus en fotoaffär, där han både sålde kameror och arbetade med porträttfotografering. Ofta var det hans egen lilla flicka, som fick vara modell, och hon lärde sig tidigt att agera framför kameran.