Strandvägen 11

Strandvägen 11/Krabaten 4 byggdes 1894-1895 av byggherre och byggmästare J. P. Edlund. Arkitekterna till huset är firman Lindgren och Sahlin. Fasaden är gjord i grå och röd kalksten. Den röda kalkstenen utgör grunden i fasaden och den grå används som utsmyckningsfärg till lister men även runt fönster och burspråk. Huset har två burspråk, asymmetriskt utsatta på varsin sida om entrén. Balkonger med smidesjärn är uppsatta på hörnet mot Strandvägen 9.

Porten är väldigt framträdande tack vare sin höjd. De högsta dekorationerna sitter lika högt upp som fönsterna på första våningen. Själva dörren har mässingnitar och en bågform upptill. Ett tjockt valv går runt dörren och avslutas i en dekorativ bård innan portomfattningen går över till en rektangulär form. På den rektangulära porten är små gestalter uppstaplade vid ytterkanterna och en liten port med pelare på varje sida pryder mittsektionen.

På Strandvägen 11 bodde bankmannen Marcus Wallenberg. År 1900 tjänade M. Wallenberg 50 000 kr och blev därmed den tolfte rikaste på Strandvägen. Han har senare under 1900-talet skattat för 187 000 kr.

Källor:
Stockholms Stadsmuseums faktarum
Hundra år på Östermalm av Staffan Tjerneld

Strandvägen 11

Byggår: 1894-1895

Arkitekt: Lindgren och Sahlin

Byggherre: J. P. Edlund 

Byggmästare: J. P. Edlund

Intressanta personer i huset: 
Marcus Wallenberg

Läs om fler fastigheter på Strandvägen

Strandvägen 9

Strandvägen 9/Klippan 9 beställdes av byggherre och byggmästare N. J. Bengtsson. Den som ritade huset var arkitekten J. Laurentz. Han ritade även flera andra hus på Strandvägen. Huset byggdes 1897-1900 och fick en fasad i rött tegel med burspråk i ljusgrå kalksten. Kalkstenen utgjorde även lister och dekorer runt fönster för att skapa en fin men ändå platt fasad.

Strandvägen 15

Strandvägen 15/Krabaten 2 byggdes år 1896. Arkitekten var J. Laurentz som även gjorde ritningarna till bland annat Strandvägen 9Strandvägen 17 och Strandvägen 35-41. Byggmästaren och byggherren var P. A. Wersén. Gatufasaden är av röd kopphuggen sandsten vilket ger en fin skiftning i strukturen. Ett burspråk reser sig i mitten av fasaden och det finns inga balkonger på byggnaden.

Strandvägen 17

Strandvägen 17/Ädelman mindre 11 byggdes 1895 av byggherrarna N. J. Bengtsson, G. Jonsson och F. K. Grönstedt. N. J. Bengtsson är även byggherre till huset. Arkitekten bakom huset är J. Laurentz som också ritade flera andra hus på Strandvägen. Fasaden är i rosa sandsten med detaljer av gråbeige kalksten. Husets två burspråk är symmetriskt utsatta från ingången.