Strandvägsprofiler

Att leva och verka vid Strandvägen är något alldeles extra. Oavsett om man bor i en jättevåning med utsikt över vattnet eller om man får nöja sig med att arbeta i en lokal i gatuplanet.
Även om gatunamnet Strandvägen har ett guldkantat skimmer, finns här alla sorters människor.
Under rubriken Strandvägsprofiler får vi möta några av personerna med anknytning till Strandvägen. Både nu levande och andra som funnits här tidigare.

Estrid Ericson på Strandvägen 5 i Stockholm.

Estrid Ericson

När Estrid Ericson startade sitt företag Svenskt Tenn 1924 var en kvinnlig entreprenör och företagsledare fortfarande något mycket ovanligt. Men med den oslagbara kombinationen av kreativitet och ordning och reda blev Svenskt Tenn mycket framgångsrikt.

Det stora lyftet kom när Estrid Ericson började samarbeta med Josef Frank, en begåvad arkitekt från Österrike.

Ewy Rosqvist - legendarisk rallydrottning - på strandvagen.se.

Ewy Rosqvist

När Ewy Rosqvist trampade gasen i botten och besegrade 280 manliga rallyförare i Gran Premio-rallyt 1962 i Argentina, då häpnade en hel värld. De flesta hade trott att Ewy och hennes codriver Ursula Wirth bara fanns med som ett PR-trick från Mercedes.

Numera har Ewy bytt rallylivet mot cykelturer från hemmet på Strandvägen ut på Djurgården.

Ingrid Bergman bodde på Strandvägen i Stockholm.

Ingrid Bergman

Ingrid Bergman föddes för snart 100 år sedan och hennes barndoms kvarter var just Strandvägen.
Här, på nummer 3, hade hennes pappa Justus en fotoaffär, där han både sålde kameror och arbetade med porträttfotografering. Ofta var det hans egen lilla flicka, som fick vara modell, och hon lärde sig tidigt att agera framför kameran.

jerk-malmsten

Jerk Malmsten

Jerk Malmsten är en av Strandvägens profiler när det gäller kultur, inredning och livsstil. Han är barnbarn till den store möbelskaparen Carl Malmsten, en lika begåvad som egensinnig arkitekt och formgivare.

Jerk Malmsten som köpte butiken 1999 har med varsam hand lyckats kombinera det gamla arvet från farfar med nytänkande och modern design. 

Per Haukaas

Per Haukaas är en välkänd profil i vimlet på Strandvägen. Med sin karaktäristiska keps och ryggsäcken från Fjällräven guidar han både stockholmare och turister. Mötesplatsen för vandringarna just på Strandvägen är oftast den klassiska Tornbergsklockan vid Nybroplan. 
Därifrån för han sina grupper hela Strandvägen, förbi Djurgårdsbron och ända bort till Nobelparken. 

 

En av de prestigevåningar som sålts genom Lagerlings. Just den här ligger på Narvavägen.

Richard Lagerling

Richard Lagerling är en av Stockholms mest framgångsrika fastighetsmäklare och sålde under förra året våningar på Östermalm för 1,3 miljarder kronor.

Det är en imponerande summa, men så är det också imponerande våningar som mäklarföretaget Lagerlings tar hand om.

Sofia Silfverstolpe på strandvagen.se.

Sofia Silfverstolpe

Sofia Silfverstolpe är en känd profil i antik- och designvärlden i Stockholm. Hon är generalsekreterare för Sveriges Konst- och Antikhandlarförening, uppskattad kursledare på SvD Accent, författare och pr-kvinna. Och Strandvägen har en särskild plats i hennes hjärta sedan hon i början på 1990-talet arbetade på Lilla Bukowskis som då låg på Strandvägen 7.