Kultur på Strandvägen

Strandvägen har en lång kulturhistoria med bland annat den vackra och varierade arkitekturen ända från Dramatens pampiga teaterhus vid Nybroplan bort förbi Djurgårdsbron till de sista portarna nära Oxenstiernsgatan och Linnégatan.

Här finns massor att se och uppleva för den kulturintresserade! 
Flera gallerier bjuder på konstupplevelser och på sjösidan finns kulturmiljöer med gamla skutor. Och glöm inte att lyfta blicken och beundra husens fasader med rika utsmyckningar och tinnar och torn. 
Välkommen till Stockholms vackraste kulturboulevard!

Nobelparken – den gröna oasen i slutet av Strandvägen

Nobelparken ligger längst bort på Strandvägen. Det är en fin liten park som är väl värd ett besök för både stockholmare och turister. Här finns ett exemplar av nästan alla träd som växer i Sverige och parken ingår i Nationalstadsparken.

Nobelparken ligger vackert längst vattnet och fick sitt namn efter ett Nobelpalats som aldrig byggdes.

Hovstallet har gamla traditioner

Mitt i centrala Stockholm, strax intill Dramaten och alldeles intill den brusande trafiken på Strandvägen ligger Hovstallet. Hovstallet är ett levande kulturarv som funnits i Stockholm ända sedan det grundades av Gustav Vasa, 1535.
Egentligen är det inte bara ett stall utan ett helt kvarter, som passande nog har namnet Kusen!

Djurgårdsbron

När den stora världsutställningen invigdes av kung Oscar II i maj 1897 på Djurgården, då fanns den nya Djurgårdsbron också på plats. Det behövdes en bred bro med plats för många människor eftersom utställningen lockade mycket folk.

Den vackra bron väckte beundran och människor stannade till mitt på bron för att se de stora utställningsbyggnaderna som tornade upp sig på Djurgårdssidan. 

Jugendpalatset vid Strandvägens början

Kungliga Dramatiska Teatern, även kallad Dramaten, har funnits vid Nybroplan sedan 1908. När teatern invigdes var det ett skrytbygge utan motstycke, bara det finaste och dyraste var gott nog. Själva bygget, vars slutnota var på drygt 6 miljoner kronor, finansierades till stor del av ett penninglotteri.

Galleri med samtida konst på Strandvägen 17

Galerie Helena på Strandvägen 17 har nu funnits i tre år, och när ägaren Helena Olsson öppnade, blev en gammal dröm verklighet. 

– När lokalen blev till salu kände jag direkt att den var rätt. Läget vid Strandvägen är det absolut bästa för ett konstgalleri.

Här visas samtida konst från erkända konstnärer, både separatutställningar och samlingsutställningar.

Strandgalleriet

Det välkända Strandgalleriet, Strandvägen 5, är en populär mötesplats för konstälskande stockholmare. Här har visats litografier av GAN, Gösta Adrian Nilsson och en välbesökt utställning med målningar av Einar Jolin. Publiken på Strandvägen får då njuta av 12 – 15 originalverk av Jolin.

– Jolin har varit min personliga favorit i många år, säger konsthandlaren Arno Katzorek.

Kungliga Dramatiska Teatern, Dramaten, invigdes med Strindbergs pjäs Mäster Olof, 18 februari 1908. Under de drygt 100 år som teatern funnits har antalet scener utökats till sju och varje år besöks de olika scenerna av flera hundra tusen förväntansfulla personer.

Läs mer om Dramaten och teaterhusets spännande historia!