Nobelparken – den gröna oasen i slutet av Strandvägen

Längst bort på Strandvägen, efter Djurgårdsbron, och precis mittemot där gatan gör en böj – där ligger Nobelparken. En park, som inte är så väl känd, men som är väl värd ett besök. Där finns både vackra strandpromenader och skogslandskap med barr- och lövträd.

Nobelparken som ingår i Nationalstadsparken och är ett arboretum, en plats där många olika arter av träd är planterade för att man ska kunna studera dem.

Hovjägmästarställe blev ambassad

Att placeringen blev just i slutet av Strandvägen har sin förklaring i att Skogsinstitutet fanns där. Den vackra byggnaden med ett torn är från början ett hovjägmästarställe från slutet av 1700-talet, och ombyggt 1856 – 1858.

Sedan ett par år inrymmer det vackra huset Israels ambassad.

Före detta Skogsinstitutet, där nu Israels ambassad finns.

Men den mest spektakulära byggnaden är den som aldrig blev byggd – Nobelpalatset. Numera är det bara namnet på parken och gatan intill, Nobelgatan, som har anknytning till Alfred Nobel.

Det var dåvarande stjärnarkitekten Ferdinand Boberg, som ritat bland annat NK, Waldemarsudde och Thielska Galleriet, som 1906 fick uppdraget att arbeta fram ett förslag till huset som skulle få namnet Nobelpalatset.

Mäktigt palats på klippan

Palatset skulle bli stort och framträdande och ligga på den högsta punkten, uppe på klippan i parken.

I stadsplanen från 1911 finns det tänkta Nobelpalatset utmärkt i rött.  

Ferdinand Boberg själv var full av entusiasm och ritade under fem år på ett ståtligt hus, som skulle resa sig över 20 meter upp från Djurgårdsbrunnsviken.

Men kritiken mot huset blev massiv. De som motsatte sig bygget tyckte att huset skulle bli för stort och för högt, och att det inte passade in i omgivningen.

Kända arkitekter kritiserade Boberg

Kända arkitekter som Ragnar Östberg, som är arkitekten bakom Stadshuset och Ivar Tengbom, som ritat bland annat Kreugers Tändstickspalats, kallade Bobergs plan för Nobelpalatset för osvensk och osund.

Alltså samma typ av invändningar som nuvarande Nobelstiftelsen fått för det planerade Nobelmuseet på Blasieholmen, nu mer än 100 år senare!

Sedan dess har Nobelparken fått lugn och ro, och är nu ett litet stycke vild natur alldeles intill storstadsbruset.

Läs mer om Strandvägens kultur

Galleri och showroom på strandvägen 5

Galleri Sebastian Schildt - galleriet som ger näring åt själen

Sebastian Schildt, en av Sveriges främsta silversmeder och designers, har ett galleri på Strandvägen 5. Galleriet är inte enbart ett showroom för Sebastians egen kollektion av bland annat smycken och de välkända silverkannorna. Det är även ett galleri och en mötesplats där andra konstnärer visar sina alster.

Hovstallet har gamla traditioner

Mitt i centrala Stockholm, strax intill Dramaten och alldeles intill den brusande trafiken på Strandvägen ligger Hovstallet. Hovstallet är ett levande kulturarv som funnits i Stockholm ända sedan det grundades av Gustav Vasa, 1535.
Egentligen är det inte bara ett stall utan ett helt kvarter, som passande nog har namnet Kusen!

Djurgårdsbron

När den stora världsutställningen invigdes av kung Oscar II i maj 1897 på Djurgården, då fanns den nya Djurgårdsbron också på plats. Det behövdes en bred bro med plats för många människor eftersom utställningen lockade mycket folk.

Den vackra bron väckte beundran och människor stannade till mitt på bron för att se de stora utställningsbyggnaderna som tornade upp sig på Djurgårdssidan.