Strandvägen 5B i Stockholm

Galleri Sebastian Schildt - galleriet som ger näring åt själen

På Strandvägen passerar man inte bara. På Strandvägen flanerar man med öppna sinnen!
Sebastian Schildt, en av Sveriges främsta silversmeder och designers, slår ut med händerna, när han förklarar det speciella med Stockholms paradgata nummer ett, Strandvägen.
– Det är något speciellt med den gatan, bara namnet väcker känslor. Där finns både historia och en särskild atmosfär.

Ett kulturcentrum på Strandvägen

Därför tvekade Sebastian Schildt inte när han fick möjlighet att i början av 2016 flytta sitt väl etablerade galleri från Nybrogatan till Strandvägen. Galleriet är inte enbart ett showroom för Sebastians egen kollektion av bland annat smycken och de välkända silverkannorna. Det är även ett galleri och en mötesplats där andra konstnärer visar sina alster – och då även annat än ädla metaller. Butikens inredning är ritad av formgivaren Mats Theselius tillsammans med Sebastian Schildt, och de har inspirerats av juvelsalonger från förr. Vackra smycken och konstföremål ligger i glasmontrar som står luftigt utplacerade.

Unik silverkanna

Bästa läget vid promenadstråket

Butiken/galleriet har öppet alla veckodagar och blir ett naturligt stopp för dem som promenerar längs Strandvägen, och galleriet har fler besökare än när det låg vid Nybrogatan, trots att den gatan används av många fler..
– Mina gamla kunder från Nybrogatan har följt med, och många nya har hittat till Strandvägen 5.
Sebastian Schildts egen tillverkning och verkstad finns i ett gammalt 1700-talshus, Oxenstiernska Malmgården, på Storgatan på Östermalm. Här har han sin ateljé för beställningsuppdrag och här finns även de lokaler, där Sebastian Schildt håller sina omtyckta föredrag och kurser. Även andra skickliga guld- och silversmeder arbetar där.
– Precis som på Strandvägen så är det en lokal med en fantastisk historia, och jag hoppas kunna vara med och skapa någon form av kulturcentrum här. Statens Fastighetsverk, som jag hyr ateljén av är intresserade av att få fler konstnärliga verksamheter i kvarteret.
Statens Fastighetsverk är en fantastisk förvaltare av dessa historiska byggnader i kvarteret, och förstår dessutom vikten av att fylla dem med intressanta verksamheter.

Läs mer om Strandvägens kultur

Nobelparken – den gröna oasen i slutet av Strandvägen

Nobelparken ligger längst bort på Strandvägen. Det är en fin liten park som är väl värd ett besök för både stockholmare och turister. Här finns ett exemplar av nästan alla träd som växer i Sverige och parken ingår i Nationalstadsparken.

Nobelparken ligger vackert längst vattnet och fick sitt namn efter ett Nobelpalats som aldrig byggdes.

Hovstallet har gamla traditioner

Mitt i centrala Stockholm, strax intill Dramaten och alldeles intill den brusande trafiken på Strandvägen ligger Hovstallet. Hovstallet är ett levande kulturarv som funnits i Stockholm ända sedan det grundades av Gustav Vasa, 1535.
Egentligen är det inte bara ett stall utan ett helt kvarter, som passande nog har namnet Kusen!

Djurgårdsbron

När den stora världsutställningen invigdes av kung Oscar II i maj 1897 på Djurgården, då fanns den nya Djurgårdsbron också på plats. Det behövdes en bred bro med plats för många människor eftersom utställningen lockade mycket folk.

Den vackra bron väckte beundran och människor stannade till mitt på bron för att se de stora utställningsbyggnaderna som tornade upp sig på Djurgårdssidan.