Per Haukaas

Per guidar dig till Strandvägens alla sevärdheter

Per Haukaas är en välkänd profil på Strandvägen. Ja, egentligen inte bara där, utan lika mycket i andra stadsdelar och i vissa ytterområden till Stockholm som Solsidan i Saltsjöbaden, i Bromma och på Ekerö, där han leder stadsvandringar.

– Men Strandvägen har alltid haft en speciell plats i mitt hjärta. När jag var liten växte jag upp i Bromma och då var Strandvägen förknippad med roliga upplevelser. Det är på den gatan som jag åkte ut till Skansen och Gröna Lund, och som liten grabb tittade jag storögt på alla båtar som låg vid kaj och alla fina människor som flanerade i skuggan av de vackra lindarna.

Historia och kändisskvaller

Nu är det Per Haukaas själv som går både vid kajen och i den så kallade snobbrännan bland träden. Han leder sedan mer än 10 år stadsvandringar på Strandvägen och de som vandrar med honom får ta del av kunskaper som innehåller bland annat aktietips, arkitektur, lite kändisskvaller och historia – allt i en härlig blandning och en mycket personlig presentation.

– Titta här, säger han, och pekar upp mot en av de vackra fasaderna på de pampiga husen vid Strandvägen. Här finns ett typiskt exempel på jugendstilen, det kan man se bland annat på fönstren. Och där borta har Anders Wall ett kontor och längre bort har både Björn Borg och Dolph Lundgren haft bostäder.

Eller våningar, som Per Haukaas föredrar att kalla de enorma bostäder som finns vid Stockholms paradgata. Och från början var det mycket riktigt frågan om hela våningsplan, nu ibland uppdelade på något mindre bostäder.

13 kvadratmeter för 2 miljoner kronor

– Fast det finns fortfarande riktigt stora bostäder kvar på Strandvägen, säger Per Haukaas. Vad sägs om en sjurummare med fyra sällskapsrum i fil ut mot gatan och med kök och sovrum in mot den tystare gården.

Den här typen av bostäder kan ha ett utgångspris på allt mellan 25 till 45 miljoner kronor om de annonseras ut på hemnet.

Som kontrast till sjurummarna nämner Per Haukaas den lilla före detta portvaktsbostaden på 13 kvadratmeter, som lär ha sålts för runt 2 miljoner kronor!

Per Haukaas själv har aldrig bott på Strandvägen, men på intilliggande Linnégatan, och hans styvfar hade under en period ett kontor på Strandvägen. Numera bor Per Haukaas på Gärdet, en stadsdel som han stortrivs i.

Strandvägen innehåller en unik blandning

– På Gärdet bodde även Josef Frank, berättar Per. Han arbetade visserligen på Svenskt Tenns kontor på Strandvägen, men älskade funkis och då blev Gärdet den hans självklara val. Däremot bodde Estrid Ericson i en bostad ovanför butiken på Strandvägen.

Estrid Ericson grundade Svenskt Tenn och var den som lockade hit Josef Frank från Österrike. De två samarbetade sedan framgångsrikt under många år.

Vad är det då som gör Strandvägen så speciell, frågar vi till sist Per Haukaas.

Han funderar en kort stund innan han spricker upp i ett leende.

– Den unika blandningen av arkitektur, konst, kultur, professionalism, marknadsekonomi och makt. Samt alla kändisar och duktiga doldisar!

Per Haukaas leder stadsvandringar på Strandvägen

Namn: Per Haukaas

Ålder: 72 år

Bor: På Gärdet

Känd för: Sina innehållsrika stadsvandringar där han blandar historia, nutidsinformation med lite skvaller om både kändisar och doldisar.

Detta visste du inte om Per: Började som guide redan när han pluggade juridik vid Stockholms Universitet.

Som färdig jurist, fortsatte han visa sitt älskade Stockholm på fritiden. Efter pensioneringen guidar han nu regelbundet, även under vinterhalvåret.

Läs om fler Strandvägsprofiler

Estrid Ericson på Strandvägen 5 i Stockholm.

Estrid Ericson

När Estrid Ericson startade sitt företag Svenskt Tenn 1924 var en kvinnlig entreprenör och företagsledare fortfarande något mycket ovanligt. Men med den oslagbara kombinationen av kreativitet och ordning och reda blev Svenskt Tenn mycket framgångsrikt.

Det stora lyftet kom när Estrid Ericson började samarbeta med Josef Frank, en begåvad arkitekt från Österrike.

Ewy Rosqvist - legendarisk rallydrottning - på strandvagen.se.

Ewy Rosqvist

När Ewy Rosqvist trampade gasen i botten och besegrade 280 manliga rallyförare i Gran Premio-rallyt 1962 i Argentina, då häpnade en hel värld. De flesta hade trott att Ewy och hennes codriver Ursula Wirth bara fanns med som ett PR-trick från Mercedes.

Numera har Ewy bytt rallylivet mot cykelturer från hemmet på Strandvägen ut på Djurgården.

Ingrid Bergman bodde på Strandvägen i Stockholm.

Ingrid Bergman

Ingrid Bergman föddes för snart 100 år sedan och hennes barndoms kvarter var just Strandvägen.
Här, på nummer 3, hade hennes pappa Justus en fotoaffär, där han både sålde kameror och arbetade med porträttfotografering. Ofta var det hans egen lilla flicka, som fick vara modell, och hon lärde sig tidigt att agera framför kameran.