Galleri Helena med samtida konst

– Jag visar bara konst som jag själv tycker så mycket om att jag skulle vilja ha den hemma!

Helena Olsson som driver konstgalleriet Galerie Helena på Strandvägen 17, har alltid haft konst som en naturlig ingrediens i sitt liv.

– Jag växte upp nära Luleå, på en gård från 1500-talet och som liten satt jag ofta och tecknade och målade, precis som mina egna barn ibland gör nu.

Erkända konstnärer

Intresset förde Helena till eget måleri, både i Sverige och utomlands, något hon fortfarande ägnar sig åt på fritiden.

I sitt galleri visar Helena Olsson konst från erkända konstnärer, som är utbildade på Konstfack och/eller Konsthögskolan, ofta med rekommendationer från tidigare utställare.

10 utställningar per år

Galerie Helena visar 10 utställningar per år, sex separatutställningar och fyra samlingsutställningar.

– Jag skulle kunna ha många fler, det kommer runt 10 förfrågningar per dag från konstnärer, som gärna vill visa sina verk på mitt galleri, säger Helena.

Lokalen på Strandvägen 17 är ljus och inbjudande, och det finns flera rum att visa konstnärernas alster i.

Dröm blev verklighet

– Det är inte ofta den här typen av lokaler blir lediga, så när jag såg den behövde jag inte lång tid för att bestämma mig, säger Helena Olsson. 

Helena är även diplomerad inredare, så även om lokalen inte rymde galleri då, 2012, så såg hon direkt vilken potential som rymdes innanför väggarna.

– Nu känner jag mig verkligen priviligierad, som får arbeta med konst hela dagarna. Det är en dröm som har gått i uppfyllelse.

Läs mer om Strandvägens kultur

Galleri och showroom på strandvägen 5

Galleri Sebastian Schildt - galleriet som ger näring åt själen

Sebastian Schildt, en av Sveriges främsta silversmeder och designers, har ett galleri på Strandvägen 5. Galleriet är inte enbart ett showroom för Sebastians egen kollektion av bland annat smycken och de välkända silverkannorna. Det är även ett galleri och en mötesplats där andra konstnärer visar sina alster.

Nobelparken – den gröna oasen i slutet av Strandvägen

Nobelparken ligger längst bort på Strandvägen. Det är en fin liten park som är väl värd ett besök för både stockholmare och turister. Här finns ett exemplar av nästan alla träd som växer i Sverige och parken ingår i Nationalstadsparken.

Nobelparken ligger vackert längst vattnet och fick sitt namn efter ett Nobelpalats som aldrig byggdes.

Hovstallet har gamla traditioner

Mitt i centrala Stockholm, strax intill Dramaten och alldeles intill den brusande trafiken på Strandvägen ligger Hovstallet. Hovstallet är ett levande kulturarv som funnits i Stockholm ända sedan det grundades av Gustav Vasa, 1535.
Egentligen är det inte bara ett stall utan ett helt kvarter, som passande nog har namnet Kusen!