Jugendpalatset vid Strandvägens början

Alldeles där Nybroplan går över i Strandvägen ligger Kungliga Dramatiska Teatern, Dramaten. Detta enorma teaterpalats har varit ett riktmärke och en samlingspunkt i mer än 100 år. 

Huset ritades i början av 1900-talet av dåtidens kändisarkitekt Fredrik Lilljekvist i typisk jugendstil med slingriga blomstergirlanger. 

Utsidan är byggd med svensk Ekebergsmarmor och imponerande utsmyckad av samtidens främste, bland annat skulptörerna Carl Milles och Christian Eriksson. Teatern vid Nybroplan invigdes den 18 februari 1908 med Strindbergs Mäster Olof.

Första Dramatenhuset nära slottet

– Men egentligen är Dramatens historia mycket äldre, säger Dag Kronlund, chef för arkiv och bibliotek på Dramaten.

Han har också gett ut flera böcker om Dramaten, bland annat praktverket Hundra år på Nybroplan, som gavs ut 2007 (Stockholmia Förlag).

– Den första Dramatiska Teatern grundades redan 1788 av Gustav III, berättar Dag Kronlund. Den teatern var placerad intill Slottet, i Gamla Stan.

Efter en brand i november 1825 som förstörde Makalös helt, blev Dramaten hemlöst och fick flytta in i Operahuset, som egentligen inte passade så bra för talad teater.

Lotteripengar bekostade bygget

1863 fick Dramaten flytta till ett bättre hus, den privatägda Mindre Teatern, vid Kungsträdgården. Den köptes av Karl XV, men även detta blev en temporär lösning.

Efter olika turer, där bland annat kung Oscar II lämnat ifrån sig det ekonomiska ansvaret för teatern – ”Jag vill bara betala för mina loger på Dramaten och Operan” – bestämdes till sist att ett nytt teaterhus skulle uppföras vid Nybroplan. För att finansiera detta jättebygge ordnades ett lotteri, där allmänheten köpte lotter och pengarna gick till bygget. Lotterierna med penningvinster, blev en stor framgång, och Dramaten blev ett mycket påkostat teaterhus.

Fyra miljoner dyrare än beräknat

Den ursprungliga budgeten på 2,5 miljoner kronor spräcktes rejält – slutnotan hamnade på 6,3 miljoner kronor!

Bara den konstnärliga utsmyckningen kostade runt 360 000 kronor, och de affärsmän som stod bakom Dramaten-konsortiet var nöjda. De ville bräcka Wallenberg, som var huvudfinansiär bakom det nybyggda Operahuset, och Dramaten blev definitivt dyrare.

Den vackra blå ridån vid Stora Scenen är original från 1908.

I de publika utrymmena sparades det inte på slantarna. Det var marmor och stora målningar av kända samtida konstnärer. Enbart ridån är ett konstverk av yppersta hantverk i blått och guld. På ridån finns 3 156 stjärnor som det tog 15 brodöser två månader att sy fast. 

Dag Kronlund berättar att just detta mästerverk låg i magasin i många år innan dåvarande teaterchefen Lars Löfgren återfann det och trots att råttor gnagt ett par hål, kunde ridån renoveras och hänger nu på plats igen. Originalridån från 1908!

Och det är precis så det ska vara på Kungliga Dramatiska Teatern, gamla traditioner kombineras med modern teknik, scenografi och teater. 

 

Dramaten i korthet

Hur många anställda har Dramaten?

Teatern har 241 tillsvidareanställda i ett 60-tal yrkesgrupper.

Vilka yrkesgrupper finns representerade?

Förutom sådana som man direkt tänker på som skådespelare och regissörer finns en lång rad andra yrken. Till exempel skräddare, scensmed, sjuksköterska, röstpedagog, maskör och perukmakare.

Antal produktioner/föreställningar per år?

Det varierar från år till år. Under 2013 (den senaste färdiga årsredovisningen) hade Dramaten 27 produktioner på repertoaren med totalt 845 egna föreställningar, som spelades för 216 062 besökare.

Hur många scener har Dramaten?

Det stora teaterhuset vid Nybroplan rymmer fyra scener, men dessutom vid finns scener på Almlöfsgatan och Elverket vid Linnégatan. Totalt är det sju scener.

Dramaten är en statlig teater, hur får intresserade utanför Stockholmsområdet ta del av föreställningarna?

Teatern gör gästspel ute i landet, dels i egen regi, men även tillsammans med Riksteatern. Dramaten har också en playtjänst, dramatenplay.se, där föreställningar läggs upp för allmänheten att titta. Där kan man också se hur det går till bakom kulisserna ibland annat peruk- och kostymateljé.

(Källa: Dramatens Presstjänst)

 

 

Läs mer om Strandvägens kultur

Galleri och showroom på strandvägen 5

Galleri Sebastian Schildt - galleriet som ger näring åt själen

Sebastian Schildt, en av Sveriges främsta silversmeder och designers, har ett galleri på Strandvägen 5. Galleriet är inte enbart ett showroom för Sebastians egen kollektion av bland annat smycken och de välkända silverkannorna. Det är även ett galleri och en mötesplats där andra konstnärer visar sina alster.

Nobelparken – den gröna oasen i slutet av Strandvägen

Nobelparken ligger längst bort på Strandvägen. Det är en fin liten park som är väl värd ett besök för både stockholmare och turister. Här finns ett exemplar av nästan alla träd som växer i Sverige och parken ingår i Nationalstadsparken.

Nobelparken ligger vackert längst vattnet och fick sitt namn efter ett Nobelpalats som aldrig byggdes.

Hovstallet har gamla traditioner

Mitt i centrala Stockholm, strax intill Dramaten och alldeles intill den brusande trafiken på Strandvägen ligger Hovstallet. Hovstallet är ett levande kulturarv som funnits i Stockholm ända sedan det grundades av Gustav Vasa, 1535.
Egentligen är det inte bara ett stall utan ett helt kvarter, som passande nog har namnet Kusen!