Strandvägen 57

Strandvägen 57/Bajonetten 7 byggdes 1895-1899 med ritningar av L. Pettersson och T. Stenberg. C. O. Lundberg var både byggherre och byggmästare. Huset är gjort i klassiskt rött formtegel som bildar unika och dekorativa mönster i fasaden. Fasaden är inspirerad av nationalromantiken som gärna använde naturmaterial. Fönsterna är enkla och symmetriskt utplacerade utan balkonger. Det som skiljer dem åt är att vissa är halvmånformade i överkant. Över entréerna höjer sig omfattande burspråk som slutar i ett konformat torn.

Huvudentrén som ligger vid Strandvägen har två olika nivåer. Första nivån är ingången till själva trapphuset och därifrån går 3 korridorer till de olika trappuppgångarna inom byggnaden. Entrén har ett stabilt granitgolv och om man tittar upp så ser man takbjälkarna av trä i taket. Väggarna har delats upp i en nedre och övre halva. Den undre delen målades med en enkel terrasitputs medan den övre delen blev vackert limfärgsmålad i dekorativa mönster. Till den övre delen av väggen har man hittat mycket inspiration från jugendstilen. De detaljerade mönsterna bestod av blad, bär, frukter och blommor i naturnära och primära färger som Jugendstilen förespråkar starkt. Att man valde att lägga ner så mycket tid på den övre halvan av väggen, medan man gjorde den undre så enkel kan bero på att en vuxen person har sitt primära synfält på den övre delen av väggen.

När huset var färdigbyggt flyttade bland annat William Olsson in. Han var en väldigt framgångsrik grossisthandlare inom träbranschen. Hans årsinkomst år 1900 var 75000kr vilket gjorde honom till den sjätte rikaste på Strandvägen.

Huset byggdes om redan vid 1914 och då man byggde till en vindsvåning och byggde ut huset åt öster. Arkitekterna till detta var den kända duon Hagström och Ekman. Efter det har man byggt om huset ett flertal gånger och på 60-talet gjorde man bottenvåningen till kontorslokaler.

Källor:
Stockholms Stadsmuseums faktarum
Strandvägen av Carl Olov Sommar

Strandvägen 57

Byggår: 1895-1899

Arkitekt: L. Pettersson och T. Stenberg

Byggherre: C. O. Lundberg

Byggmästare: C. O. Lundberg

Intressanta personer i huset: William Olsson

Läs om fler fastigheter på Strandvägen

Strandvägen 55

Strandvägen 55/Bajonetten 6, eller Von Rosenska palatset som det också kallas är döpt efter sin byggherre, Clarence von Rosen. Huset byggdes 1986-1987. Isak Gustaf Clason ritade huset och blev i sin vanliga ordning inspirerad av de franska influenserna. Huset blev däremot inte lika dramatiskt som hans tidigare ritningar och det kan ha berott på tydligare order från byggherren.

Strandvägen 59

Strandvägen 59/Gardisten 4 byggdes 1913-1915. Huset ritades av arkitektfirman Höög & Morssing som var en av de ledande firmorna inom arkitektur runt sekelskiftet. Huset beställdes av byggherre och byggmästare N. P. Althin. Strandvägen 59 har den typiska Höög & Morssning designen med mycket burspråk, torn och bulliga former. Fasaden vid de övre våningarna är i gråbeige sprutputs.

Strandvägen 61

Strandvägen 61/Gardisten 3 byggdes samma år som första världskriget bröt ut och blev klart året efter. Arkitekterna är firman Östlihn & Stark och byggmästare var O. Herrström. Huset började byggas samma år som första världskriget och de nya influenserna inom arkitekturen hann aldrig påverka ritningarna på detta hus.