Strandvägen 59

Strandvägen 59/Gardisten 4 byggdes 1913-1915. Huset ritades av arkitektfirman Höög & Morssing som var en av de ledande firmorna inom arkitektur runt sekelskiftet. Huset beställdes av byggherre och byggmästare N. P. Althin.

Strandvägen 59 har den typiska Höög & Morssning designen med mycket burspråk, torn och bulliga former. Fasaden vid de övre våningarna är i gråbeige sprutputs medan bottenvåningen och första våningen fick en puts som efterliknar murstenar där yttersidan lämnas råhuggen.

Anledningen till varför de valde att göra den i puts istället för i det äkta murmaterialet beror på kostnadsskillnaderna mellan de olika materialen.
Närmast marken hittar man en sockel i granit och den matchar med husets övriga detaljer som även de är gjorda i granit.
Burspråken buktar ut vid husets mittpart och vid hörntornet medan burspråket som ligger i mitten på husets framsida fortsätter upp på taket i ett fyrkantigt torn som avslutas med en kupol. Denna typ av taktorn var en av Höögs och Morssnings signaturer och kan hittas på många andra byggnader som de designat runt om i Sverige.

Husets ingång har en tvådelad dörr med stora avlånga fönster på varje dörr samt ett halvmåneformat fönster över dörren. Fönsterna är fint dekorerade med trälister som bildar ett rutmönster i samma trädslag som själva porten. Porten dekoreras av granit som går i en båge runt dörren. Upptill är bågen utsmyckad med stora halvcirklar som sitter på över valtet. Dessa halvcirklar går upp till nummertavlan som sitter längst upp på porten.

Den välbevarande entrén är oförändrad sedan Strandvägen 59 byggdes och har väggar som är klädda i rosamålade mönsterfält av gips. Fälten skiljs åt av dubbla väggpelare i renässansstil. Denna välarbetade vägg kombineras med trappor och golv av marmor.

Källor:
Stockholms Stadsmuseums faktarum

Strandvägen 59

Byggår: 1913-1915

Arkitekt: Höög & Morssing

Byggherre: N. P. Althin

Byggmästare: N. P. Althin

Intressanta personer i huset:

Pistol från kidnappningen

Kidnappningsdrama vid Strandvägen 59

Direkt utanför sin bostad på Strandvägen 59 blev miljonären Thomas Philipson hotad med pistol och indragen i en skåpbil. Men kidnappningen blev en kort historia. Philipsons egen privatchaufför som satt utanför i sin bil tog upp biljakten på Östermalm. 

Redan vid  Karlapalan var dramat över och den skadade miljonären kunde själv ta sig ut ur skåpbilen.

Läs om fler fastigheter på Strandvägen

Strandvägen 57

Strandvägen 57/Bajonetten 7 byggdes 1895-1899 med ritningar av L. Pettersson och T. Stenberg. C. O. Lundberg var både byggherre och byggmästare. Huset är gjort i klassiskt rött formtegel som bildar unika och dekorativa mönster i fasaden. Fasaden är inspirerad av nationalromantiken som gärna använde naturmaterial. Fönsterna är enkla och symmetriskt utplacerade utan balkonger.

Strandvägen 61

Strandvägen 61/Gardisten 3 byggdes samma år som första världskriget bröt ut och blev klart året efter. Arkitekterna är firman Östlihn & Stark och byggmästare var O. Herrström. Huset började byggas samma år som första världskriget och de nya influenserna inom arkitekturen hann aldrig påverka ritningarna på detta hus.

Strandvägen 63

Strandvägen 63/Hornblåsaren 6 ritades av F. Zettervall på byggmästare och byggherre Frithiof Dahls begäran. Huset byggdes mitt under första världskriget, 1912-1913 och arkitekturen lämnar efter spår av både jugendstil, nationalromantik och modernism.

Fasaden är typiskt nationalromantiskt i rött tegel med en hög sockel i granit upptill.