Strandvägen 55

Strandvägen 55/Bajonetten 6, eller Von Rosenska palatset som det också kallas är döpt efter sin byggherre, Clarence von Rosen. Huset byggdes 1986-1987. Isak Gustaf Clason ritade huset och blev i sin vanliga ordning inspirerad av de franska influenserna. Huset blev däremot inte lika dramatiskt som hans tidigare ritningar och det kan ha berott på tydligare order från byggherren.

Husets fasad är symmetriskt med fönstergrupper och små pittoreska balkonger. Räckena är dekorativt smidda i fina blommönster. Fasaden är byggd av Ekenbergsmarmor från Närke. Von Rosenska palatset är den första byggnaden i Stockholm, som byggdes med Ekenbergsmarmor. Strax efter så följde Dramaten dess exklusiva alternativ av byggsten. Marmorstenarna är endast lagda parallellt vilket ger intryck av struktur.

C. von Rosen var mycket insatt i ridsport och ett stall var en självklarhet. Det placerades med alla dess tillhörigheter i samma del i huset som vaktrum, putsrum och vattenbassäng. På bakgården byggdes en infart för häst och vagn med en liten gård. Stallets och gårdens arkitektur skiljer sig från husets design. Istället för en enklare franskinspirerad design, så fick den en barockinspirerad stil med arkader och rundade former. Ett flertal statyer placerades ut och den viktigaste, en häststaty placerades över arkaden, som satt över porten.

När huset var klart, var det två våningar med en imponerande takhöjd. Senare byggdes huset om och en till våning byggdes in. Då passade man även på att flytta trappan samt förnya interiören. Det gör att det inte finns några originaldelarna kvar av interiören. Fasaden lyckades de nästan behålla trots att de satte in en till våning. Det enda som ändrades var placeringen på vissa dekorer.

Källor:
Stockholms stadsmuseums faktarum
"Stockholm förr och nu" av Mats Wickman
"Strandvägen" av Carl Olov Sommar
Von Rosenska palatset hos Stadskällan
Strandvägen 55 på Wikipedia

Strandvägen 55 / Von Rosenska palatset

Byggår: 1886-1887

Arkitekt: I. G. Clason

Byggherre: C. von Rosen

Byggmästare: C. von Rosen

Intressanta personer i huset:
Clarence von Rosen

Läs om fler fastigheter på Strandvägen

Strandvägen 53

Strandvägen 53/Bajonetten 9 är byggt av Isak Hirsch som även byggde Strandvägen 51 och Strandvägen 49. Husen delar även arkitekten Sam Kjellberg och byggmästaren O. Herrström. Huset byggdes 1895-1897 och fick en tvåfärgad fasad. Gatuplanet har en exklusiv mörkrosa sandsten medan de övre våningarna fick en gul slätputs med detaljer i sandsten, som matchar den nedre färgen.

Strandvägen 57

Strandvägen 57/Bajonetten 7 byggdes 1895-1899 med ritningar av L. Pettersson och T. Stenberg. C. O. Lundberg var både byggherre och byggmästare. Huset är gjort i klassiskt rött formtegel som bildar unika och dekorativa mönster i fasaden. Fasaden är inspirerad av nationalromantiken som gärna använde naturmaterial. Fönsterna är enkla och symmetriskt utplacerade utan balkonger.

Strandvägen 59

Strandvägen 59/Gardisten 4 byggdes 1913-1915. Huset ritades av arkitektfirman Höög & Morssing som var en av de ledande firmorna inom arkitektur runt sekelskiftet. Huset beställdes av byggherre och byggmästare N. P. Althin. Strandvägen 59 har den typiska Höög & Morssning designen med mycket burspråk, torn och bulliga former. Fasaden vid de övre våningarna är i gråbeige sprutputs.