Strandvägen 51

Strandvägen 51/Bajonetten 11 byggdes 1895-1897 av byggherre Isak Hirsch och byggmästare O. Herrström. Det var Sam Kjellberg som gjorde designen till huset. Huset är 5 våningar högt och fasaden är av natursten. Burspråket har formen av en halv sexkant och utformas endast på de finaste våningarna vid de finaste rummen, salongerna på andra och tredje våningen.

Porten är tvådelad med ett halvmånefönster högst upp. Dörrarna är av trä med glasfönster som har sniderier av metall på insidan. Runt dörren är porten formad som en stor dörrkarm i natursten med en dekorativ triangel ovanför.

Annorlunda för Strandvägen 51 är att fasaden är symmetrisk och hård, liknande ett skal, vilket ansågs vara väldigt gammaldags och stelt 1880-1910. Då ville man att byggnaderna skulle uttrycka det liv och rörelse som fanns inne i huset. Huset skulle verka som en anpassningsbar hud istället för ett kallt, stelt skydd. Kjellbergs övriga arkitekturer som han ritade under samma tidsperiod följer det nya modet med asymmetri, mycket muryta och lekfullheter i fasaden och det gör detta till ett undantag i hans design.

I entrén följer Kjellberg däremot trenderna mer. Där är golvet i två nivåer och fogas samman av ett mellanliggande steg som är gjort i vitt marmor, dekorativt utlagt i diagonala mönster. Väggarna är, precis som det mellanliggande golvet uppdelat i fält med olika färger som sedan går över till ett mönsterformat tak som är gjort i gips. Även trapporna håller sig till nationalromantiken och har fina utsnidningar på räcke och färgade målningar i form av fåglar på fönster.

Källor:
Stockholms Stadsmuseums faktarum

Strandvägen 51

Byggår: 1895-1897

Arkitekt: S. Kjellberg

Byggherre: I. Hirsch

Byggmästare: O. Herrström

Intressanta personer i huset:

Läs om fler fastigheter på Strandvägen

Strandvägen 49

Strandvägen 49/Bajonetten 1 byggdes 1894-1895 av byggherre Isaak Hirsch och byggmästare O. Herrström. Arkitekt var S. Kjellström som även ritade många andra hus på Strandvägen. Isaak Hirsch köpte upp väldigt många tomter, både längs Strandvägen och Karlavägen. Han såg potentialen i läget och lät därför bygga ett flertal hus som han senare sålde när värdet gick upp.

Strandvägen 53

Strandvägen 53/Bajonetten 9 är byggt av Isak Hirsch som även byggde Strandvägen 51 och Strandvägen 49. Husen delar även arkitekten Sam Kjellberg och byggmästaren O. Herrström. Huset byggdes 1895-1897 och fick en tvåfärgad fasad. Gatuplanet har en exklusiv mörkrosa sandsten medan de övre våningarna fick en gul slätputs med detaljer i sandsten, som matchar den nedre färgen.

Strandvägen 55

Strandvägen 55/Bajonetten 6, eller Von Rosenska palatset som det också kallas är döpt efter sin byggherre, Clarence von Rosen. Huset byggdes 1986-1987. Isak Gustaf Clason ritade huset och blev i sin vanliga ordning inspirerad av de franska influenserna. Huset blev däremot inte lika dramatiskt som hans tidigare ritningar och det kan ha berott på tydligare order från byggherren.