Strandvägen 53

Strandvägen 53/Bajonetten 9 är byggt av Isak Hirsch som även byggde Strandvägen 51 och Strandvägen 49. Husen delar även arkitekten Sam Kjellberg och byggmästaren O. Herrström. Huset byggdes 1895-1897 och fick en tvåfärgad fasad. Gatuplanet har en exklusiv mörkrosa sandsten medan de övre våningarna fick en gul slätputs med detaljer i sandsten, som matchar den nedre färgen. Det händer mycket i fasaden eftersom den har burspråk, balkonger och torn. Burspråket är centrerat på huset och börjar vid tredje våningen. Balkongerna sitter på varsin sida om burspråket. På burspråket finns även franska balkongen, som gör att man får en enhetlig känsla med de två sidobalkongerna, som finns på varje våning.

Tornen på Strandvägen 53 sticker ut och har inte den vanliga konformen. Istället har de en rektangulär, platt form framifrån sett. Det finns två stora och mer markerade torn, ett i varje hörn på framsidan av fasaden. Det unika med dessa torn är att stigningen sker i trappsteg istället för en vanlig sned lutning. Det gör att blickarna dras uppåt vid en första anblick på huset. Det finns även ett flertal mindre torn som breder ut sig mellan de två hörntornen och dessa torn har den klassiska lutningen.

Arkitekten har valt att göra mycket av prydnadsarbetet på den övre delen av huset. Kanske ville S. Kjellberg att man skulle lyfta blicken när man studerade huset och på så sätt få en bättre förståelse om dess, enligt dåtidens mått mätta väldigt stora storlek.

Porten är i typisk jugend- och nationalromantisk stil med trädörr och väldigt rika utsmyckningar. Dekoreringen är, som jugendtrenden förespråkat i naturmaterialet kalksten. Det gestaltas bla. två pojkar i helkroppsfigur, en på varje sida om porten samt blommor, snäckor, blad och andra naturnära föremål.

När man öppnar dörren, möts man av marmorvitt golv och helfranska snickerier med pardörrar och en hiss med vackert konstsmide.

Källor:
Stockholms Stadsmuseums faktarum 
"Strandvägen" av Carl Olov Sommar

Strandvägen 53

Byggår: 1895-1897

Arkitekt: S. Kjellberg

Byggherre: I. Hirsch

Byggmästare: I. Hirsch

Intressanta personer i huset:

Läs om fler fastigheter på Strandvägen

Strandvägen 51

Strandvägen 51/Bajonetten 11 byggdes 1895-1897 av byggherre Isak Hirsch och byggmästare O. Herrström. Det var Sam Kjellberg som gjorde designen till huset. Huset är 5 våningar högt och fasaden är av natursten. Burspråket har formen av en halv sexkant och utformas endast på de finaste våningarna vid de finaste rummen, salongerna på andra och tredje våningen.

Strandvägen 55

Strandvägen 55/Bajonetten 6, eller Von Rosenska palatset som det också kallas är döpt efter sin byggherre, Clarence von Rosen. Huset byggdes 1986-1987. Isak Gustaf Clason ritade huset och blev i sin vanliga ordning inspirerad av de franska influenserna. Huset blev däremot inte lika dramatiskt som hans tidigare ritningar och det kan ha berott på tydligare order från byggherren.

Strandvägen 57

Strandvägen 57/Bajonetten 7 byggdes 1895-1899 med ritningar av L. Pettersson och T. Stenberg. C. O. Lundberg var både byggherre och byggmästare. Huset är gjort i klassiskt rött formtegel som bildar unika och dekorativa mönster i fasaden. Fasaden är inspirerad av nationalromantiken som gärna använde naturmaterial. Fönsterna är enkla och symmetriskt utplacerade utan balkonger.