Strandvägen 37

Strandvägen 37/Sergeanten 8 sitter ihop med Strandvägen 35, Strandvägen 39 och Strandvägen 41. Strandvägen 37 var det hus som byggdes först av dem år 1989-91. Eftersom husen sitter ihop så har de även valt att använda samma material och design i exteriören. Arkitekten som fick denna stora uppgift var J. Laurentz. Byggmästare och byggherre för huset var J. Ahlström. Husets fasad är i tegel med listverk och fönsterramar i granit. Det finns även två fyrkantiga torn i fasaden, en i varje ende på huset för att markera slutet på huset. I mittpartiet finns det även balkonger på andra och tredje våningen. De rum som fick balkonger var främst salongerna i nya, stora, dyra lägenheterna.

Entréporten är placerad i botten på det vänstra tornet vilket ger en asymmetri i den annars väldigt symmetriska fasaden. Själva dörren är i trä med rika detaljer. Runt dörren finns ytterligare en rektangulär trädel i samma höjd som dörren på varje sida samt ett halvmåneformat glasfönster i överkant. Alla fönster har ett komplicerat konstsmide på insidan av glaset vilket ger en bild om ett väldigt dyr och påkostad port.. Trät har också utsnidade detaljer i olika rektangulära former. Dörren omfamnas sedan av en valvbåge i granit som är råhugget i ytterkant och sticker ut lite från själva murytan.

Källor:
Stockholms Stadsmuseums faktarum
"Strandvägen" av Carl Olov Sommar

Strandvägen 37

Byggår: 1889-1891

Arkitekt: J. Laurentz

Byggherre: J. Ahlström

Byggmästare: J. Ahlström

Intressanta personer i huset:

Läs om fler fastigheter på Strandvägen

Strandvägen 29-33

Fredrik Bünsow utlät en arkitekturtävling 1896 till huset som han skulle bygga på Strandvägen 29-33. Han ville ha ett hus inspirerat av den tyska och italienska renässansen men vinnaren hade helt andra planer för F. Bünsows hus. Arkitekten Isak Gustaf Clason ritade ett hus med inspiration av Loireslottens franska renässans.

Strandvägen 39

Strandvägen 39/Sergeanten 7 har en fasad som sitter ihop med Strandvägen 35Strandvägen 37 och Strandvägen 41. Man valde därför att den yttre delen på alla husen skulle se likadana ut för att få en stilren samhörighet i kvarteret. Arkitekten bakom husen är J. Laurentz och byggherre för detta hus är Isak Hirsch. I.

Strandvägen 41

Strandvägen 41/Sergeanten 6 byggdes år 1890-1892. Arkitekten bakom huset är J. Laurentz och han har gjort en fasad som går ihop med de övriga husen i samma kvarter som vetter mot Strandvägen. Byggmästare och byggherrar skiljer sig dock åt mellan de olika husen. Till Strandvägen 41 delade två personer på uppdraget, J. F. Göransson och K. W. Gustavsson.