Strandvägen 39

Strandvägen 39/Sergeanten 7 har en fasad som sitter ihop med Strandvägen 35, Strandvägen 37 och Strandvägen 41. Man valde därför att den yttre delen på alla husen skulle se likadana ut för att få en stilren samhörighet i kvarteret. Arkitekten bakom husen är J. Laurentz och byggherre för detta hus är Isak Hirsch. I. Hirsch byggde ett tiotal hus av de som finns på Strandvägen och bosatte sig själv på Strandvägen 49. Han var en av de som såg potential i tomterna och köpte därför upp dem tidigt för ett billigt pris. Byggmästare för detta hus är O. Herrström och även han är involverad i flera andra husbyggen på Strandvägen. Fasaden är i rött tegel med detaljer och dekorer i gul slätputs. Slätputsen har främst använts för att skapa ramar runt fönster och som genomgående lister i fasaden vilket ger fasaden ett symmetriskt intryck med liv i.

J. Laurentz har valt att hålla portarna till husen i samma stil. Alla portar har samma grund med varsin unik detalj. Strandvägen 39 har en dubbelsidig dörr i trä med en portal i granit runt sig. Ett halvmånfönster vilar över portalen och omsluts i sin tur av ett valv med detaljerad dekor i blommönster. Blommönstret går även nedåt så det vilar kant i kant med portalen. Två pelare sitter framför portalen och håller upp ett mindre tak som vilar över hela porten och skyddar för regn vid dåligt väder. Fönsterna är dekorerade med konstsmide. I entrén är golvet i vit marmor som fortsätter upp i hela trapphuset. Väggarna pryds av räfflade marmorpelare i grönt och brunt. På båda långväggarna sitter tre stora tavlor som förskönar entrén.

Källor:
Stockholms Stadsmuseums faktarum

Strandvägen 39

Byggår: 1890-1891

Arkitekt: J. Laurentz

Byggherre: I. Hirsch

Byggmästare: I. Hirsch

Intressanta personer i huset:

Läs om fler fastigheter på Strandvägen

Strandvägen 37

Strandvägen 37/Sergeanten 8 sitter ihop med Strandvägen 35Strandvägen 39 och Strandvägen 41. Strandvägen 37 var det hus som byggdes först av dem år 1989-91. Eftersom husen sitter ihop så har de även valt att använda samma material och design i exteriören. Arkitekten som fick denna stora uppgift var J. Laurentz. Byggmästare och byggherre för huset var J. Ahlström. 

Strandvägen 41

Strandvägen 41/Sergeanten 6 byggdes år 1890-1892. Arkitekten bakom huset är J. Laurentz och han har gjort en fasad som går ihop med de övriga husen i samma kvarter som vetter mot Strandvägen. Byggmästare och byggherrar skiljer sig dock åt mellan de olika husen. Till Strandvägen 41 delade två personer på uppdraget, J. F. Göransson och K. W. Gustavsson.

Strandvägen 45

Strandvägen 45/Beväringen 6 reser sig som ett unikt mittparti mellan de två identiska byggnaderna på höger och vänster sida av J. O. Nordström. Arkitekterna bakom denna byggnad är duon Ullrich och Hallqvist och byggmästare är R. J. Ingmarsson. Huset har gul/grå spritputs med rosa detaljer, precis som sina grannbyggnader.